Primul proiect destinat punerii în valoare a patrimoniului cultural din zona rurală a Regiunii Centru primește finanțare prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027.

Proiectul de importanță strategică regională cu titlul ”REABILITARE SIT UNESCO BIERTAN” are o valoare totală de 28,48 milioane lei și va urmări pe parcursul celor 44 de luni de implementare punerea în valoare a sitului UNESCO din comună, contribuind la creșterea rolului culturii și turismului la dezvoltarea economică, într-o manieră care să încurajeze incluziunea socială și inovarea socială.

Contractul de finanțare a fost semnat de Primarul Comunei Biertan, domnul Mircea Mihai Dragomir, în calitate de beneficiar, și de Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu, reprezentând instituția finanțatoare.

Proiectul, finanțat în cadrul Priorității 7 – ”O Regiune cu Turism Sustenabil”, Intervenția 7.1.1 – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A, din cadrul PR Centru, a fost prezentat de către inițiatorii săi în cadrul unui eveniment organizat la Biertan cu participarea Ministrului Culturii, doamna Raluca Turcan. 

Ca ministru al Culturii, cred cu tărie că Biertanul, ca sit UNESCO, are nevoie de lideri dedicați și vizionari care să promoveze și să protejeze valorile sale unice și să își asume responsabilitatea pentru dezvoltarea durabilă a comunității. Îl felicit pe primarul Mircea Dragomir, un om a cărui sârguință și viziune au făcut ca localitatea să fie parte din topul celor mai pitorești localități din Europa și să devină un punct turistic al României de neratat. Comuna Biertan este un brand de țară și sunt convinsă că locuitorii de aici sunt mândri de reprezentanții lor“, a declarat  cu prilejul evenimentului Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Biertan a fost declarat sit UNESCO datorită valorii sale culturale și istorice deosebite. Această așezare rurală și-a păstrat în mod remarcabil autenticitatea sa arhitecturală și urbanistică, oferind o perspectivă valoroasă asupra modului de viață tradițional al comunităților rurale din Transilvania. De asemenea, Biertan este asociat cu o serie de practici și tradiții culturale specifice, precum meșteșugurile tradiționale, muzica populară și gastronomia locală – active culturale și istorice valoroase, însă insuficient puse în valoare.

Cu un buget total de 28.487.589 lei, proiectul derulat de Primăria Biertan în parteneriat cu Parohia Evanghelică CA din localitate, va beneficia de o alocare financiară nerambursabilă de 23.805.974 lei fonduri nerambursabile, respectiv aproape 5 milioane de euro, pentru realizarea activităților prevăzute în cererea de finanțare. Până în aprilie 2027, timpul estimat de beneficiar ca fiind necesar pentru finalizarea activităților, se vor realiza investiți ce vizează amenajarea centrului istoric al localității, cu scopul îmbunătățirii experienței turistice prin crearea unor spații culturale, expoziționale și de agrement omogene, concentrate în jurul Bisericii Evanghelice Fortificate și a pieței centrale din comună.

Concret, Piața Centrală „1 Decembrie” va fi transformată într-un spațiu multifuncțional, socio-cultural, cu mobilier urban potrivit pentru a oferi un mediu primitor și confortabil pentru localnici și turiști, cu rol de catalizator al interacțiunilor în cadrul comunității locale, dar și a celor dintre turiști și localnici. Piața va deveni nucleul cultural al sitului UNESCO, unde se vor desfășura majoritatea activităților socio-culturale, fiind amenajată pentru a pune în valoare zidurile bisericii și pentru a oferi vizitatorilor o experiență apropiată de arhitectura și istoria monumentului.

În Piața Farmacistului va fi revitalizată o mică grădină de plante medicinale pentru a valorifica unul dintre punctele de interes din satului – vechea farmacie săsească din Biertan, printre cele mai vechi din Transilvania. Proiectul mai prevede crearea unei zone de promenadă pentru turiști în apropierea bisericii, care să pună în valoare situl UNESCO, precum și readucerea în atenția publicului a unui simbol local marcând importanța fostului târg din Biertan pe harta Transilvaniei, prin transformarea Zonei Cântarului într-un spațiu pentru evenimente tematice legate de târguri și comerț tradițional.

„Scopul principal al acestor intervenții este să pună în valoare atât Biserica Evanghelică Fortificată, cât și casele tradiționale din zonă, istoria locului, meșteșugurile tradiționale, muzica și gastronomia locale. Spațiile culturale și expoziționale vor fi concepute pentru a găzdui evenimente artistice, expoziții tematice și prezentări ale meșteșugarilor locali, oferind astfel o oportunitate de a descoperi și a înțelege mai bine patrimoniul cultural al zonei. Proiectul va oferi turiștilor oportunitatea de a se implica în experiențe autentice și interactive în cadrul comunității locale, prin participarea la diverse activități, cum ar fi ateliere de meșteșuguri tradiționale, cursuri de gătit cu specific local sau tururi ghidate prin monumentele și peisajele naturale ale zonei”, se precizează în documentația proiectului.

Inițiatorii proiectului propun desfășurarea unor activități soft cu implicarea a comunității locale, a Bisericii Evanghelice, dar și a altor entități / grupuri de interes local, destinate promovării patrimoniului cultural local. În acest scop se vor organiza de concursuri de tip treasure hunt, tabere de creație, concursuri și demonstrații gastronomice cu degustare de mâncăruri și dulciuri specifice zonei, o expoziție interactivă cu tema Descoperă Biertan, ateliere de artă și meșteșug local (prelucrarea fierului, ceramica, țesutul tradițional și alte practici meșteșugărești parte a patrimoniului cultural local) și chiar un eveniment de anvergură – Festivalul Transilvania Multiculturală.

Proiectul va contribui la revitalizarea economiei locale prin promovarea meșteșugurilor tradiționale și a gastronomiei locale, generând astfel oportunități de afaceri pentru localnici și contribuind la reducerea șomajului, la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor. „Este proiectul meu de suflet, pentru care am căutat finanțare circa 10 ani. Pentru comune este foarte greu să găsești o finanțare de 5.000.000 de euro, dar acum, prin Programul REGIUNEA CENTRU, coordonat de ADR Centru, proiectul nostru poate prinde viață. Lucrăm intens la acest proiect din anul 2021 și efortul a fost unul considerabil. Acum avem finanțarea, avem proiectul tehnic și autorizația de construire, iar de săptămâna viitoare demarăm licitația pentru desemnarea constructorului. Estimez ca în luna septembrie să începem lucrul efectiv și în maximum doi ani să-l finalizăm. Sunt convins că acest proiect va oferi noi oportunități pentru tinerii din comuna noastră, prin crearea de noi locuri de muncă, și va aduce posibilități de dezvoltare a afacerilor locale, ceea ce înseamnă creșterea veniturilor în comună”, spune primarul comunei, Mircea Dragomir.

Dincolo de impactul semnificativ pe care îl va avea  reabilitarea sitului UNESCO asupra economiei locale, prin creșterea atractivității acestuia pentru turiști și, implicit a beneficiilor directe determinate de creșterea numărului de vizitatori asupra micilor afaceri locale (structuri de cazare, restaurante și cafenele, magazine locale, mici meșteșugari și artizani locali, etc.), proiectul va contribui la consolidarea identității culturale locale și va aduce beneficii sociale și educaționale.

Potrivit inițiatorilor săi, pentru cei peste o treime din locuitorii Biertanului, tineri sub 34 de ani, proiectul deschide noi oportunități, care, dublate de consolidarea sentimentului de apartenență la comunitate, contribuie la creșterea gradului de retenție a tinerilor în comună.

Suntem o regiune bogată în biserici fortificate, cetăți medievale situate în orașe istorice locuite de cetățeni care țin la tradiție. Mulți turiști ne vizitează pentru frumusețea și liniștea acestor locuri, pentru peisaje, aer curat, gastronomie  și oameni. Deja cu vechime în patrimoniul UNESCO din 1999 cu biserica sa fortificată, Biertanul este o localitate săsească de pe meleagurile sibiene, cu tradiții autentice, care s-a dezvoltat mult din punct de vedere turistic. Proiectul va contribui la revitalizarea economiei locale, prin promovarea meșteșugurilor tradiționale și a gastronomiei locale, generând astfel oportunități de afaceri pentru localnici și contribuind la reducerea șomajului și la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor.”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Notorietatea localității și a Bisericii fortificate:

Între dealuri împădurite, coline terasate şi livezi se află Biertanul, localitate ale cărei numeroase clădiri cu arhitectură urbană, întemeiat în secolul XIII de coloniștii sași care au îndrăgit zona pentru solul roditor și condițiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Țară a Vinului”. Biertanul, o localitate plină de istorie, este una dintre primele așezări germane de sași din Ardeal, atestată ca cetate în anul 1397, iar fiecare părticică a locului merita vizitată. În centru se afla Bastionul Țesătorilor și Biserica Fortificată Biertan. Localitatea și-a păstrat farmecul de odinioară, cu case vechi, construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundații din piatră, fațade în culori minunate și decorații cu motive viticole.

Biserica fortificată de la Biertan este un edificiu evanghelic, secular, medieval și impunător. Are 3 ziduri de apărare, 3 bastioane și 6 turnuri (în unul chiar poți urca și vedea panorama spre comună), un obiectiv turistic cultural și religios, în stil gotic târziu. Biserica are cel mai mare altar din Transilvania (cu 28 de icoane) și deține o sacristie din lemn de stejar, de acum 500 ani, cu feronerie originală ”o bijuterie a tehnologiei medievale” premiată pentru mecanismul de închidere, unde se țineau bogățiile cetății ferite de tâlhari (19 încuietori), ce este deschisă doar cu o singură cheie. În Cetatea de la Biertan se spune că găsim închisoarea îndrăgostiților, deoarece într-unul dintre cele 7 turnuri ale fortificației, în bastionul estic al bisericii, exista o cameră în care erau închise cuplurile care intenționau să divorțeze. Aici, cei doi erau închiși câteva săptămâni și beneficiau doar de 1 pat, o farfurie și o furculiță. Legendele spun ca în 300 de ani, doar un singur cuplu a dorit să divorțeze după timpul petrecut acolo.