Prin Programul Regiunea Centru 2021-2027

Biserica – cetate de la Homorod din județul Brașov, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, intră în lucrări de restaurare, reabilitare, reparare și punere în valoare, în vederea utilizării turistice și pentru dezvoltarea echilibrată și continuă a comunității. După cum spun localnicii din Homorod – ”viața la sat s-ar putea să pară gri, dar adevărul este că aici nu te plictisești” – iar după finalizarea proiectului estimat a se încheia în iulie 2029, în acest loc de poveste din Podișul dintre Munții Perșani și Munții Harghitei, unde s-a scris multă istorie, renumele obiectivului turistic va spori atât datorită bisericii și a împrejurimilor sale, cât și a numărului de evenimente și activități oferite de comunitate.

Contractul de finanțare a proiectului – semnat de reprezentanții Parteneriatului dintre Parohia Evanghelică CA Homorod și Unitatea Administrativ Teritorială  Comuna Homorod și domnul Simion Crețu, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru care reprezintă instituția finanțatoare – are o valoare totală de peste 13 milioane lei, alocată pentru implementarea proiectului. Finanțat prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, Prioritatea 7 – O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, Intervenția 7.1.1 – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A, cererea de finanțare având titlul „Revitalizarea Bisericii Fortificate Homorod pentru Turism Sustenabil și Dezvoltare Comunitară”, are o valoare totală de 13.133.914,84 lei, din care 12.871.236,54 lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate de către beneficiar pentru realizarea proiectului.

”Comuna Homorod se numără printre localitățile din Regiunea Centu care dețin un potențial turistic ridicat, iar acest proiect va sprijini dezvoltarea comunității locale, atât din punct de vedere economic, cât și social și educațional. Ridicată în a doua jumătate a secolului XIII, Biserica Evanghelică este una dintre puţinele biserici din Regiune cu un plan de bazilică romanică-sală și fără o structură cu trei nave, cum au cele mai multe dintre bisericile construite de sași. Susținem acest proiect, deoarece turismul este frecvent utilizat pentru a încuraja și asigura accesul cetățenilor la patrimoniul cultural, aducând în același timp bani și creând locuri de muncă pentru localnici. Până în prezent, pe această axă a PR Centru 2021-2027, prin cele șapte proiecte contractate, am alocat aproape 90 milioane lei fonduri nerambusabile pentru conservarea patrimoniului istoric și cultural,  pentru dezvoltarea comunității, dar și pentru protejarea întregului areal din proximitatea obiectivelor de patrimoniu”,  a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Biserica-cetate din Homorod – monument istoric de clasă A, este situată în centrul României, în așa numita „Depresiune a Homoroadelor”, la o distanță de 4 km de orașul Rupea, la 62 de km față de Brașov și 58 km față de Sighișoara, ceea ce face ca accesul în această zonă să fie facil. Din bugetul proiectului, pe parcursul celor 56 de luni de implementare, sunt prevăzute lucrări de consolidare și reparații ale ansamblului structural, a instalațiilor sanitare și de canalizare, intervenții asupra pardoselii, tâmplăriei, mobilierului și a componentelor artistice ale monumentului principal. Prin acest proiect, beneficiarul urmărește atât să creeze locuri de muncă pentru localnici și să dezvolte afacerile locale, cât și să atragă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste în satul Homorod. Acesta nu trebuie confundat cu Băile Homord aflatla peste 40 km spre nord-est. Pe lângă amplele lucrări de restaurare, proiectul prevede variate activități de implicare a comunității și a turiștilor în cadrul taberelor de creație sau ateliere de artă și meștesug local, de artizanat, pictură și etnografie, dar și evenimente de promovare a monumentului din acest sat, numit în vechime Petersdorf după biserica închinată Sfântului Petru. Proiectul va genera pentru cei 2645 de localnici, oportunități de angajare în turism și posibilitatea de a participa la evenimente culturale și servicii îmbunătățite. Tinerii din sate, vor avea și ei posibilitatea de a participa gratuit la cursuri, ateliere și evenimente, tabere de creatie și educație prin cultură. La rândul lor, meșteșugarii locali prin atelierele de meșteșuguri își vor promova propriile lucrări, toate aceste aspecte contribuind la creșterea calității vieții. Cu sprijinul localnicilor, beneficiarul propune ca prin activățile proiectului, să ofere experiențe autentice turiștilor, să promoveze tradiții, dar și gastronomia locală (bazatp pe vin și apă sărată). Cu ajutorul aplicațiilor digitale și a ghizilor locali, turiștii vor beneficia de o experiență completă prin turul bisericii care presupune prezentarea elementelor de unicitate ale bisericii și poveștile personalităților care au dus numele Homorodului peste hotare, tur completat de povestirile audio și hologramele elementelor evocate. Oferta Homorodului, pe lângă partea istorică, produselor realizate de meșteri și rețete tradiționale gătite va cuprinde și  variate evenimente și baluri. 

Despre Biserica fortificată:

Puternic întărită după 1500, cu două incinte de fortificaţii, biserica-cetate din Homorod nu a fost cucerită niciodată. O alta particularitate a bisericii din Homorod este legată de altar care a fost îndreptat către sud, și nu spre răsărit. În anul 1623 cetatea bisericească a fost incendiată, iar în anul 1626 s-a reconstruit. În anul 1658 cetatea rezistă unui asediu al tătarilor din Crimeea. O primă refacere s-a realizat în cursul primei jumătăți a secolului al XIV-lea, când vopseaua s-a amplificat și a fost acoperită cu fresce de bună calitate. Apoi, cel târziu de la sfârșitul secolului al XV-lea, biserica romanică a fost fortificată. Deasupra vechiului altar a fost ridicat un turn, iar in jurul bisericii s-au ridicat și două curtine, una cu turnuri și o alta simplă. Construcția de apărare propriu-zisă a bisericii din Homorod este monumentalul turn-donjon, ridicat din blocuri de piatră deasupra corului, cu ziduri groase de 3 metri la bază și de 2 metri la înălțimea catului al patrulea. În anii 1802, 1810, 1880 și 1956 au fost efectuate alte lucrări intense de restaurare. Cele șapte niveluri ale turnului ating 27,70 metri înălțime, al optulea nivel formând coridorul de apărare cu balustrada de lemn unde, din 1932, se găsesc cele trei clopote.

Pe lângă istorie și viața la țară, Homorodul mai oferă turiștilor păduri bătrâne ce oferă habitat pentru animale ca urs, cerb carpatin, mistreț, lup, vulpe etc. fiind una dintre cele mai importante zone din țară pentru acvila țipătoare mică, dar și barza neagră sau ciocănitoare de stejar.

Comunitatea din Homorod se poate lăuda și cu personalități care au rămas în memoria națională și internațională: pe strada Nieder, la marginea satului se află o casă modestă la numărul 46. Aici s-a născut, la 17 octombrie 1832, Anna Simonis care avea să devină soţia unui general otoman, prima doamnă a Bucureştiului, pianistă şi compozitoare apreciată în marile capitale europene, care a reprezentat și un sprijin foarte important pentru dezvoltarea comunitatii din Homorod. Povestea Annei „Prinţesa din Homorod” aminteşte de „1001 de nopţi“, iar cei ce vor să afle mai mult atât despre Ana, cât și despre alte personalizatăți,  sunt invitați să viziteze satul.

****

Pentru mai multe detalii, puteți consulta fișa de proiect atașată. Dacă doriți informații în timp real despre PR Centru și alte oportunități, puteți instala aplicația ProCentru disponibilă pe Android sau iOS. Pe website-ul programului www.regiocentru.ro, în secțiunea Implementare program sau Comunicare, găsiți mai multe situații, informări, harta contractelor și listele de beneficiari.

Documente suport