Lecții învățate 2014-2020:

Elaborarea unui program operațional finanțat din fonduri structurale trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, cum ar fi legislația europeană și cea națională, strategiile și planurile de dezvoltare existente, nevoile reale ale comunităților și nu în ultimul rând experiența precedentă, a lecțiilor învățate pe parcursul implementării proiectelor din perioadele de programare 2007-2013, 2014-2020.

Studiile de evaluare solicitate de Comisia Europeană și realizate de țările membre pe parcursul perioadelor precedente reprezintă o literatură de specialitate vastă care, prin prisma viitorului program, ne sprijină să evităm aceleași greșeli comise de-a lungul anilor trecuți. Aceste rapoarte cuprind lecții pentru fiecare domeniu finanțat.

În continuare vor fi prezentate atât lecțiile generale, valabile pentru ansamblul programului, cât și cele specifice vizând fiecare domeniu în parte.

Aceste informații provin din studiile de evaluare a POR 2014-2020 și POC – CDI, din studiile de evaluare de impact asupra POR 2007-2013 și, nu în ultimul rând, din Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru.

Experții Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, analizând sute de proiecte, au sintetizat 14 dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în proiectele depuse pentru solicitarea fondurilor europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional POR 2014-2020. Sau, cu alte cuvinte, aspecte care trebuie evitate dacă vrei să pregătești un proiect de succes.

Descarcă acum e-bookul pe care l-a pregătit Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, pentru a te ajuta să cunoști și să eviți greșelile întâlnite în proiectele depuse pentru accesarea fondurilor europene!

14 GREȘELI des întâlnite la proiectele depuse pentru finanţare nerambursabilă

Documente suport