„Imunizarea la schimbările climatice” reprezintă, în conformitate cu Art. 2, alin. 42 din Regulamentul UE 2021/1060 de stabilire a dispozițiilor comune, un proces de prevenire a vulnerabilității infrastructurii la potențialele efecte pe termen lung ale schimbărilor climatice ce respectă principiul „eficiența energetică înainte de toate”, precum și faptul că nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră generate de proiect este compatibil cu obiectivul privind neutralitatea climatică stabilit pentru 2050.
Pe baza lecțiilor învățate din proiectele majore de imunizare la schimbările climatice din perioada 2014-2020, aceste orientări integrează, de asemenea, imunizarea la schimbările climatice în procesele de gestionare a ciclului de proiect (PCM), de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) și de evaluare strategică de mediu (SEA) și includ recomandări destinate statelor membre, care vizează favorizarea proceselor de imunizare la schimbările climatice la nivel național.
Este foarte important ca la pregătirea proiectelor de infrastructură finanțate din fonduri UE în perioada următoare, să se aibă în vedere aplicarea prevederilor acestor ”Orientări tehnice referitoare la integrarea dimensiunii climatice la nivelul infrastructurii în perioada 2021-2027”. Mai multe informații legate de acest subiect sunt disponibile accesând următorul link: https://ec.europa.eu/regional_policy/ro/newsroom/news/2021/07/29-07-2021-commission-adopts-new-guidance-on-how-to-climate-proof-future-infrastructure-projects
Ghid climate proofing guidance
