Investiții în educația timpurie în Harghita, prin Programul Regiunea Centru 2021-2027 gestionat de ADR Centru
Contractul de finanțare semnat de domnul Benedek László, primar al comunei Căpâlnița, și domnul Simion Crețu, director general al ADR Centru, în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027 susține o nouă investiție în învățământul antepreșcolar și preșcolar regional. Obiectivul general al proiectului contractat este de a dezvolta infrastructura antepreșcolară în Comuna Căpâlnița, județul Harghita, unde, în momentul de față, nu există nicio creșă. Construcția noii clădiri va fi adaptată nevoilor actuale și viitoare ale copiilor și personalului școlar, în conformitate cu normele și standardele ecologice stabilite la nivel național și european.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 11.663.892,0 lei, din care 4.715.194,47 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată prin Prioritate 6 – O Regiune Educată, Intervenția 6.1.1 Învățământul antepreșcolar și preșcolar. Durata de implementare a lucrărilor prevăzute în proiect este de 30 de luni, având termenul de finalizare estimat de beneficiar decembrie 2026.
,,Construirea creșei și îmbunătățirea calității educației oferite vor avea un impact pozitiv asupra comunității prin creșterea gradului de atractivitate a comunei pentru familii, a potențialului de dezvoltare a activităților comunitare și îmbunătățirea nivelului general de educație în cadrul comunei.
Proiectul răspunde la nevoile multiple ale comunității, incluzând îmbunătățirea infrastructurii educaționale antepreșcolare. Prin acest contract semnat, am angajat integral bugetul european alocat la nivel regional pentru finanțarea învățământului antepreșcolar, respectiv cele aproape 12 milioane de euro fonduri nerambursabile”, a declarat domnul Simion Crețu, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională.
În comuna Căpâlnița, arondată Școlii Gimnaziale ,,Kriza Janos”, parteneră în cadrul acestui proiect, se vor realiza lucrări de construire a creșei care va avea o suprafață desfășurată totală de 1019 mp.
Prin construirea creșei și îmbunătățirea condițiilor de învățământ pentru copii, această investiție va contribui la creșterea calificării forței de muncă locale și, implicit, la dezvoltarea economică a zonei. Creșa va avea o capacitate maximă de 60 de copii, repartizați în patru săli de educație, care se vor mobila și dota prin proiect. De asemenea, se va dezvolta și infrastructura exterioară a creșei care va susține și va încuraja activitățile educaționale și recreative în aer liber, dar și dezvoltarea aptitudinilor cadrelor didactice care vor fi angajate.