Contractul de finanțare semnat în cadrul Programului „Regiunea Centru” susține o nouă investiție în învățământul antepreșcolar și preșcolar în orașul Cugir din Alba

Peste 60 copii din satul Vinerea, orasul Cugir, vor fi beneficiarii finali ai unui proiect european derulat de edili, prin care se urmărește creșterea gradului de participare la educația timpurie la nivelul localității, pe baza fondurilor europene derulate prin PR Centru 2021-2027. Acest fapt este posibil ca urmare a semnării – de către primarul Adrian Teban și Simion Crețu, director general ADR Centru – a proiectului în valoare totală de peste 13 milioane lei, având denumirea ”Construire grădiniță în localitatea Vinerea, oraș Cugir”.

Orasul Cugir investeste în construcția unei unități de învățământ preșcolar, modernizând infrastructura de educație, cu resurse financiare alocate prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027, Prioritatea 6 – O REGIUNE EDUCATĂ. Cererea de finanțare depusă și gestionată de administrația publică locală se bazează pe prevederile obiectivului specific al acestei priorități, respectiv ”Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu”, pe apelul dedicat învățământului antepreșcolar și preșcolar. Investițiile din acest proiect constau în construcția unei grădinițe cu 3 săli de grupă și o sală multifuncțională  în valoare totală de 13.025.108,68 lei, din care suma de 4.715.222,21 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă, termenul estimat de finalizare a lucrărilor și încheierea proiectului fiind luna iulie a anului 2027.

”Acest proiect asigură construirea unei grădinițe care va oferi condiții moderne în procesul de educație a preșcolarilor, completând inițiativele administrației locale cugirene care derulează multe proiecte importante pentru comunitate. Prin construirea noii grădinițe cu ajutorul fondurilor europene, întreaga comunitate va beneficia de servicii educaționale de calitate, iar oamenii nu vor avea tendința de a migra spre alte centre urbane. Copii din Vinerea vor avea spații adaptate și suficiente pentru vârsta lor, cu spații de joacă și echipamente moderne care să-i ajute să se dezvolte frumos. În acest fel tot mai mulți copii sudul județului Alba vor beneficia de o educație adecvată și sigură”, a declarat domnul Simion Crețu, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională.

Infrastructura insuficientă din sistemul de educație timpurie, în special din învățământul antepreșcolar și preșcolar, determină o participare redusă a copiilor la programele de îngrijire și educație, doar aproximativ 5% din copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani din Regiunea Centru sunt cuprinși în acest sistem de învățământ, decalajul de acces la educație dintre mediul urban și cel rural fiind semnificativ. Lipsa infrastructurii și a serviciilor de educație timpurie este mai accentuată în mediul rural, afectând comunitățile dezavantajate, copiii de etnie romă, dar și copiii cu cerințe educaționale speciale, reducând, astfel, șansele acestora de a beneficia de un parcurs educațional normal. Conform informațiilor oferite de Școala Gimnazială nr. 3 Cugir, unitate de învățământ la care va fi arondată grădinița ce urmează a fi construită, la nivelul unității, toate posturile sunt ocupate cu cadre didactice calificate titulare, iar o treime din preșcolari aparțin unor grupuri defavorizate. Prin proiectul propus se va construi o grădiniță care va deservi un număr de cel puțin 60 de copii, care vor avea acces la servicii educaționale de calitate.

Investiția se va amplasa în Orașul Cugir, sat Vinerea, cu suprafața construită la sol de 556 mp, cu 3 săli de grupă și cu funcțiunile adiacente necesare. Clădirea este organizată sub formă pavilionară, iar accesul se realizează pe fațada estică, prin intermediul unei scări exterioare și a unei rampe. Din holul de acces se face distribuția într-o zonă centrală care adăpostește zona de filtru, vestiar și principalele circulații înspre celelalte funcțiuni. Din aceasta zonă se face accesul și către cabinetul medical, dotat cu izolator, cât și către sălile de grupă, sală multifuncțională și grupurile sanitare. Clădirea va avea oficiu de curățenie cu lavoar, spații de depozitare și centrală termică. În zona de nord a clădirii s-a propus o bucătărie care va avea acces către sala multifuncțională, un spațiu care poate fi folosit și pentru servirea mesei. Sala multifuncțională va avea o învelitoare de tip șarpantă de lemn, deschisă la partea inferioară, creându-se un spațiu liber și amplu, potrivit pentru diferite activități ale grădiniței. La mansardă s-au dispus funcțiuni administrative, de depozitare și zona de spălătorie cu depozite adiacente. Clădirea va fi dotată cu vestiare pentru personal, sală educatori și oficiu, iar fiecare sală de grupă va avea un spațiu de depozitare pentru materiale didactice și lavoar.

După finalizarea investiției propusă spre finanțare, în anul 2027 localitatea Vinerea din Cugir-Alba va avea o grădiniță nouă și modernă care va asigura accesul tuturor copiilor la un sistem educațional incluziv de calitate.

Documente suport