In sase sesiuni online de discutii tehnice, au fost prezentate potentialilor solicitanti de finantare  conditiile de finantare pentru tot atatea apeluri de finantare din cadrul Programului ”Regiunea Centru” (PR Centru 2021-2027). Seminarele online au fost sustinute de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, reunind la discutii peste 600 de participanti, interesati in pregatirea de proiecte de investitii pentru care este alocat un buget cumulat de peste 450 milioane euro. Toate intrebarile si raspunsurile rezultate din timpul consultarilor sau in cadrul sesiunilor online, dar si ghidurile sau alte documente utile se regasesc in pagina fiecarei actiuni de finantare lansate, respectiv la link: https://www.regiocentru.ro/category/apeluri-deschise/ sau https://www.regiocentru.ro/category/consultare-publica/ .  

Reprezentanții primăriilor și consiliilor județene, ai universităților, unităților de cult și ai unităților de învățământ, consultanți, dar mai ales întreprinzătorii din Regiunea Centru au participat în perioada 30 august – 14 septembrie 2023, la cele șase sesiuni de informare desfășurate online. Seria sesiunilor de informare din acest trimestru s-a încheiat cu întâlnirea online dedicată  apelului de finanțare pentru Acțiunea 5.1 Modernizarea infrastructurii rutiere de interes regional din Prioritatea 5 a PR Centru – O regiune accesibilă.

            ”Am optat pentru acest tip de discuții tehnice pe apelurile lansate, deoarece astfel au putut participa mult mai ușor persoanele interesate, eficientizând timpul și resursele întâlnirilor. Experții ADR Centru care au lucrat punctual la fiecare apel de proiecte au participat la sesiunile tematice și au răspuns la întrebări. Ne bucurăm că la toate sesiunile de discuții au participat persoane interesate de accesarea fondurilor europene. Ca de obicei, cel mai dinamic a fost mediul privat, la sesiunea dedicată acestora fiind înscrise peste 340 de persoane, iar numărul întrebărilor primite a fost și cel mai mare.

Deja avem 10 cereri de finanțare depuse în aplicația MySMIS pe apelurile lansate, proiecte a căror valoare totală este de peste 23 milioane euro, din care 21,8 milioane euro reprezintă valoarea finanțării nerambursabile solicitate.  Suntem în etapa în care se depune cererile de finanțare și vom începe evaluarea acestora, astfel încât să putem semna cât mai repede contractele de finanțare. Evident, pentru domeniul IMM concurența va fi mai  acerbă, dar și în mediul public trebuie avută mare atenție la cerințele de finanțare, expuse în Ghiduri. Pentru a simplifica activitatea echipelor de proiect, în cadrul Asociației ROREG, a tuturor Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din țară, punem la dispoziția celor interesați o suită de tutoriale video care să-i sprijine pe potențialii solicitanți să gestioneze cât mai bine implementarea proiectelor de dezvoltare”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Pentru cei interesați, materialele prezentate în cadrul întâlnirilor, precum și seria de tutoriale video utile în scrierea cererilor de finanțare, se regăsesc la link-ul: https://www.regiocentru.ro/materiale-informative-despre-cum-sa-elaborezi-o-cerere-de-finantare/.

De asemenea, luând în considerare volumul de întrebări foarte mare care au apărut din partea mediului privat, se pot consulta aspectele semnalate și răspunsurile pregătite la întrebările transmise în secțiunea de mai sus, din pagina web dedicată programului.