Regiunea Centru, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, a participat în perioada 11-14 martie 2025 la cea de-a cincea ediție a Congresului ”Inițiativei celor 3Mări” (3 Seas Congress) ce a avut loc în Lublin, Polonia. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cooperării între regiunile din Europa Centrală și de Est, la care participă reprezentanții regiunilor și administrațiilor locale din cele treisprezece state din Europa care au aderat la Rețeaua Economică a Regiunilor ”celor Trei Mări”. Congresul este un eveniment extrem de valoros și important în contextul dezvoltării europene și a proiectelor din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, iar întâlnirile se desfășoară anual sub patronajul președintelui polonez Andrzej Duda, prezent și de această dată la ceremonia de deschidere a acestei ediții a Congresului.

Pe parcursul prezenței la acest eveniment, delegația ADR Centru a prezentat impactul proiectelor de dezvoltare implementate în Regiunea Centru, a subliniat modul de implementare a Programului ”Regiunea Centru” și a promovat oportunitățile din Regiunea noastră prin standul expozițional vizitat de circa 700 persoane pe parcursul celor 2 zile ale evenimentului. Un schimb de informații și exemple de bune practici a fost derulat între reprezentanții regiunilor și ai gazdelor, cu accent pe dezvoltarea urbană durabilă realizată prin proiectele care răspund nevoilor autorităților publice. Dezvoltarea socio-economică a Regiunii Centru, stabilirea de noi contacte și oportunități de colaborare cu experții din alte țări, preluarea exemplelor din modelul polonez care să ofere know-how autorităților administrației publice din Regiunea Centru, au fost obiectivele urmărite prin participarea la lucrările Congresului și ale Forumului Economic asociat.

”În cadrul Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027, pe lângă intensa activitate de derulare a apelurilor de finanțare și coordonare a activități de implementare a proiectelor finanțate, ne implicăm și în activități prin care dezvoltăm noi perspective de parteneriate pe plan orizontal, cu regiunile europene sau cu entități ce reprezintă Autorități de Management ale Programelor Regionale, ca și ADR Centru. Scopul nostru este să cunoaștem și să identificăm noi instrumente de îmbunătățire a activității noastre, să cooperăm și să dezvoltăm proiecte bilaterale între Polonia și România, pentru promovarea Regiunii ca destinație de investiții sau de agrement. Prin demersurile derulate de ADR Centru în mai 2023, Regiunea Centru a aderat la Rețeaua Regiunilor celor 3 Mări, o platformă de cooperare economică și administrativă concepută pentru dezvoltarea regiunilor membre, pentru valorificarea cu succes a oportunităților locale sau regionale, ca urmare a transferului de bune practici dintre părți. Lumea din prezent se confruntă cu aspecte care în urmă cu 5-6 ani nici măcar nu puteau fi bănuite. În fața schimbărilor geopolitice dinamice și a provocărilor globale, dialogul și schimbul de idei sunt acum mai importante ca niciodată. Prin aceste parteneriate cu țări și regiuni din zona central-europeană dorim să preluăm cele mai bune practici pentru creșterea absorbției fondurilor nerambursabile REGIO și promovăm intens realizările noastre și oportunitățile care răspund mai multor paliere de activitate din Regiunea de Dezvoltare Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Voievodatul Lublinului a fost gazda acestui Congres la care au participat invitați de seamă, specialiști din diferite domenii, paneluri cu experți, o generoasă zonă expozițională și întâlniri B2B au mobilizat reprezentanții regiunilor și ai administrațiilor membre din Rețeaua Regiunilor din Inițiativa celor trei Mări, să se implice și să participe la manifestări. ADR Centru este prima entitate din România care expune în acest cadru, pentru a atrage atenți la nivel continental asupra gradului de dezvoltare atins de cele șase județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Congresul administrațiilor locale și Forumul Economic oferă tuturor o oportunitate unică de a face schimburi de experiență, de a stabili contacte valoroase și de a lucra împreună pentru a dezvolta soluții la principalele provocări cu care se confruntă regiunile est-europene. Peste 700 de persoane din 20 de țări din Europa Centrală și din întreaga lume s-au înregistrat pentru a participa la Congres, numărul total al celor prezenți fiind de peste o mie de participanți, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai administraților locale, universități și întreprinderi.

Un rezumat al celor 10 ani de activitate ai Inițiativei celor Trei Mări a fost făcut pe parcursul Congresului, fiind analizate perspectivele dezvoltării acțiunilor viitoare, precum și rolul Uniunii Europene în această cooperare, ținând cont de provocările-cheie, cum ar fi războiul, reconstrucția post-conflict a Ucrainei, transportul multimodal în Europa Centrală și digitalizarea acestui areal. Forumul economic a cuprins sesiuni tematice, inclusiv un modul dedicat femeilor și impactul lor asupra dezvoltării regionale. Pe parcursul evenimentului au avut loc dezbateri privind inteligența artificială și economia, în medicină și îngrijirea sănătății, precum și impactul tehnologiilor moderne asupra dezvoltării întreprinderilor, internaționalizarea IMM-urilor și oportunitățile oferite întreprinderilor mici și mijlocii din această macroregiune europeană în contextul World EXPO din Osaka. Alte subiecte dezbătute au fost cultura, securitatea și reconstrucția Ucrainei, fiind implicați zeci de lideri și experți regionali. Reprezentanții  universităților și centrelor de cercetare au abordat subiectul educației în spațiul Carpatic și au analizat potențialul programului ERASMUS+ pentru viitorul țărilor care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări.

Informații suplimentare:

Forumul Regiunilor din cadrul Inițiativei celor Trei Mări este un proiect inițiat de președintele Andrzej Duda în 2018 la Rzeszów, Polonia. Începând cu iunie 2021, de la primul Congres al administrațiilor locale din regiunile care se află în țările parte a Inițiativei celor trei Mări și cel de-al doilea Forum al regiunilor din cadrul Inițiativei celor trei Mări au avut loc la Lublin. Toate edițiile au avut loc sub patronajul onorific al președintelui polonez.

Congresul derulat în 12-13 martie 2025, a devenit un eveniment politico-economic internațional regulat, reunind reprezentanți ai administrațiilor de stat și locale, ai sectorului științific și de afaceri din cele 13 state membre ale Inițiativei celor Trei Mări (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria și Grecia), reprezentanți ai partenerilor strategici (Comisia Europeană, Statele Unite ale Americii, Republica Federală Germania și Japonia), precum și ai regiunilor asociate din Ucraina și Moldova.