Parte a strategiei prin care urmărește stoparea declinului demografic cu care se confruntă localitatea după 1989, Primăria Copșa Mică a semnat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru un contract de finanțare nerambursabilă, din Programul „Regiunea Centru” 2021 – 2027, pentru construirea unei noi clădiri pentru elevii din ciclul gimnazial.
Clădirea Școlii Gimnaziale nr. 1 Copșa Mică a fost construită în perioada anilor 1950 și se află într-o stare atât de proastă, încât trebuie pur și simplu demolată și înlocuită cu o clădire nouă.
Proiectul cu o valoare totală de 8.581.163,96 lei (peste 1,7 milioane euro), din care suma nerambursabilă este de 7.419.173,90 lei (adică aproape 1,5 milioane de euro), este finanțat prin PR Centru, Prioritatea 6 – O Regiune Educată, Acțiunea 6.1 – Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, Intervenția 6.1.2 – Învățământul primar și secundar.
„Orașul Copșa Mică se află de câțiva ani pe un trend ascendent. A rămas doar în memorie și în documente amintirea locului care a deținut neonorantul și neoficialul titlu de „cel mai poluat oraș din Europa”. Transformarea nu a fost ușoară și reziliența comunității a fost pusă la grea încercare, dar rezultatul este o localitate care renaște am putea spune… din propriul negru de fum. Faptul că este al doilea mare nod feroviar din Transilvania a contribuit la această renaștere, care este susținută și de un sistem educațional articulat în jurul Liceului Tehnologic Nicolae Teclu, care coordonează administrativ învățământul de toate nivelurile. Proiectul de construcție a unui nou local de școală pentru elevii de gimnaziu este rezultatul parteneriatului dintre acest liceu și Primăria Copșa Mică. Vor fi create condiții moderne de studiu pentru mai mult de 120 de elevi, încurajând și pe această cale familiile să rămână în vatra localității. Vor fi investiți cu folos peste 1,7 milioane de euro pentru un viitor mai bun în Copșa Mică”, a declarat domnul Simion Crețu, Director General ADR Centru.
Scopul principal al proiectului este creșterea gradului de participare la educație primară și secundară și îmbunătățirea accesului egal la servicii educaționale de calitate și incluzive. Imobilul nou va cuprinde săli de clasă, sala de mese, depozitări, oficiu, spații medicale (cabinet și izolator), sală polivalentă pentru gimnastică sau recreere, vestiare, cancelarie, cameră pentru personal, grupuri sanitare și spațiu tehnic.
Pentru mai multe detalii, puteți consulta fișa de proiect atașată. Dacă doriți informații în timp real despre PR Centru și alte oportunități, puteți instala aplicatia PROCentru disponibilă pe Android sau iOS. Pe website-ul programului www.regiocentru.ro, în secțiunea implementare program sau comunicare, găsiți mai multe situații, informări, harta contractelor și listele de beneficiari.







