Cu un buget alocat de 20.000.000 euro, din 20 august 2024 – ora 12:00 se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor pentru apelul aferent Intervenției 2.1.1 Comunități digitale pentru o regiune inteligentă – soluții digitale, în cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027. Având în vedere acest apel de proiecte, ADR Centru a organizat o sesiune tehnică de informare online în data de 1 august 2024, de la ora 11.00, în care au fost prezentate și explicate cerințele din ghid.

Peste 70 de potențiali solicitanți de finanțare reprezentând administrațiile publice din comune, orașe, municipii și consilii județene din Regiunea Centru au participat la acest eveniment. Pe parcursul sesiunii, s-au clarificat mai multe  aspecte referitoare la precizările din Ghid. În cadrul sesiunii de lucru au fost susținute patru prezentări succinte fiind abordate condițiile de finanțare aplicabile în cadrul apelului, aspecte tehnice referitoare la modalitatea de completare a cererii de finanțare în aplicația MySMIS2021, regulile de identitate vizuală și măsurile de informare și publicitate aplicabile pentru PR Centru 2021-2027.

Principalele activități eligibile spre finanțare prin cererile depuse sunt: 

A. Activități aferente activității de bază

  • Dezvoltarea de soluții digitale pentru serviciile publice locale: dezvoltarea, testarea, pilotarea și punerea în funcțiune de aplicații/platforme de e-guvernare sau servicii digitale noi sau semnificativ îmbunătățite. De asemenea, este necesar ca rezultatele obținute să ofere deschidere spre interoperabilitate și în linie cu principiile de securitate cibernetică și accesibilitate.
  • Acțiuni de tip Smart City, în municipiile Regiunii Centru, care pot acoperi una sau mai multe din verticalele Smart City – Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance. Va fi sprijinită dezvoltarea, testarea/pilotarea/punerea în funcțiune și experimentarea de sisteme, platforme, soluții, aplicații pentru susținerea diverselor servicii publice fără includerea componentelor hard și/sau auxiliare (echipamente, componente, senzori, etc.) care presupun implementare.

B. Activități conexe activității de bază

  • Activități de instruire pentru persoanele care se vor ocupa de serviciul electronic nou dezvoltat
  • Activități de cooperare teritorială cu implicarea a cel puțin unui partener dintr-un stat membru al UE sau țări nemembre UE aflate în SUERD/SEE, care pot viza următoarele tipuri de acțiuni, fără a se limita la acestea. Identificarea soluțiilor digitale în scopul îmbunătățirii capacității administrative și a interacțiunii cu publicul, prin conlucrarea între comunitățile/administrațiile publice model și comunitățile/administrațiile publice rămase în urmă;
  • Activități aferente serviciilor de consultanță pentru elaborarea cererii de finanțare și managementului implementării proiectului
  • Activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului
  • Activități privind auditul financiar extern al proiectului

    Mai multe detalii despre ghid și documentele necesare se pot consulta la link: https://www.regiocentru.ro/actiuni/comunitati-digitale-2-1-1/.

    Prezentările susținute în cadrul evenimentului se pot regăsi mai jos.

    Documente atașate