Cunoaşterea evoluţiei fenomenelor sociale este necesara pentru fundamentarea programelor de dezvoltare. Este foarte importanta monitorizarea atenta a acestor fenomene şi aducerea lor la cunoştinţa factorului politic, in vederea evitarii efectelor negative pe care aceste procese le determina. In acest context, realizarea unei analize axata pe comunitatile defavorizate, in mod particular comunitatile de etnie roma, a fost esenţiala pentru identificarea şi prioritizarea problemelor şi riscurilor sociale din Regiunea Centru, astfel incat sa permita elaborarea unui un set de recomandari pertinente ce vizeaza diminuarea şi inlaturarea efectelor negative ale acestora.

In contextul crizei economice şi sociale Regiunea Centru se confrunta şi se va confrunta in viitor cu importante probleme sociale precum: imbatranirea populaţiei, extinderea fenomenului de saracie, o rata ridicata a abandonului şcolar, o pondere ridicata a populaţiei de etnie roma, etc. Pe termen mediu şi lung accentuarea acestor probleme va conduce la diminuarea calitaţii vieţii in Regiunea Centru.

In cadrul acestor probleme sociale romii reprezinta cea mai mare şi mai vulnerabila minoritate din Uniunea Europeana, comunitatea lor fiind in general marginalizata şi discriminata, membrii acestei comunitati traind in conditii socio‐economice precare. Incluziunea romilor şi a altor categorii defavorizate in viata sociala şi economica este necesara pentru a atinge obiectivele Strategiei Europa 2020.

Finantat din Programul Operational Regional 2007-2013, Studiul privind comunitatile defavorizate (romi) din Regiunea Centru a fost elaborat de SC MANCOM CENTRU S.R.L, reprezentata prin dr. Birgit Schliewenz

Documente

Studiu regional comunitati defavorizate – romi