ADR Centru a prezentat la nivel regional oportunitățile de finanțare aferente perioadei de programare 2021-2027

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru – în calitate de Autoritate e Management a Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027 – a pus în dezbatere publică primele ghiduri de finanțare din cadrul acestui program regional și a publicat recent Calendarul orientativ privind lansările de apeluri de proiecte, pentru perioada ianuarie – iulie 2023, conform căruia, în prima jumătate a anului curent, se vor lansa 15 apeluri de proiecte aferente celor 8 Priorități ale Programului, în valoare totală cumulată de aproape un miliard euro.

În acest context, până la jumătatea lunii aprilie, ADR Centru – cu sprijinul Consiliilor Județene din Regiunea Centru – organizează o suită de întâlniri de lucru cu reprezentanții mediului public și ai mediului privat, pentru a informa categoriile interesate de public țintă din Regiunea Centru despre oportunitățile de finanțare cu resurse europene, în actuala perioadă de programare europeană.

Până în prezent, peste 1.000 de persoane au participat la sesiunile de lucru din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Sibiu și Mureș, ceea ce arată interesul mare arătat de administrația publică și mediul de afaceri pentru finanțările europene nerambursabile alocate dezvoltării regiunii noastre.

Ultima reuniune de lucru din cadrul suitei de Conferințe regionale ”Finanțări europene 2021-2027. Împreună dezvoltăm regiunea!”, la care sunt invitați reprezentanții mediului de afaceri, este programată în data de 5 aprilie 2023 la Sala de Conferința a IncubCenter din Târgu Mureș (Strada Fabricii de Zahăr, nr 18), județul MUREȘ, începând cu ora 10.45. Link înscriere: https://forms.gle/42gjTGPSaveKxmWY8.

În acest fel, ADR Centru a completat sistemul de informare demarat în mediul online, pentru a menține un dialog direct cu grupurile țintă eligibile spre finanțare prin Programul ”REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, prin evenimente desfășurate în format fizic în fiecare județ din Regiunea noastră. În contextul acestor evenimente, ADR Centru a abordat și procesul de finalizare a proiectelor contractate în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, pentru a demara cât mai curând posibil lansarea cererilor de proiecte care vor fi gestionate de Agenție.

Am reușit să organizăm o suită importantă de evenimente pentru administrația publică locală și pentru reprezentanții mediului de afaceri. Toate aceste sesiuni au fost și sunt importante pentru noi și pentru potențialii solicitanți de finanțări nerambursabile prin proiecte europene, întâlnindu-ne și  discutând direct cu mai mult de 1.000 de persoane din toate cele șase județe ale Regiunii. Mai rămâne o ultimă întâlnire cu oamenii de afaceri din județul Mureș. Dezvoltarea Regiunii Centru cu sprijinul resurselor publice, atât la nivel regional, cât și la nivel județean, este un obiectiv la care suntem angajați toții, având scopul comun al creșterii calității vieții cetățenilor și al îmbunătățirii dimensiunii socio-economice a comunităților. Din acest punct de vedere, interacțiunea cu potențialii solicitanți de finanțare este extrem de importantă. Le-am transmis tuturor interlocutorilor noștri informații actuale pentru a-și pregăti cu grijă noile cereri de finanțare și vom continua constant acest dialog, inclusiv printr-o nouă pagină web, pe care o vom lansa până la finalul lunii aprilie. Pe site-ul ADR Centru și pe această nouă pagină web sunt și vor fi publicate, pentru dezbatere, Ghidurile de finanțare pentru prioritățile de investiții, astfel ca atunci când vom lansa cererile de proiecte, potențialii solicitanți să știe exact ce au de făcut. Acesta a fost rolul Conferințelor pe care le-am organizat, alături de partenerii noștri din Consiliile Județene și Camerele de Comerț, ca toți potențialii solicitanți de fonduri europene să fie bine informați despre tematica pe care trebuie să o abordeze în cererile lor de finanțare”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin prisma parteneriatului cu toate Consiliile Județene din regiune, în fiecare județ au avut și vor avea loc câte două sesiuni de lucru, personalizate pe categorii de public țintă. Participanții se implică atât într-un schimb de bune practici a lecțiilor învățate din perioadele anterioare de finanțare, dar beneficiază și de prezentări actualizate privind Prioritățile de Investiții din cadrul Programului ”REGIUNEA CENTRU” 2021-2027 (PR Centru) în funcție de categoria de public țintă vizată de fiecare întâlnire de lucru. În cadrul tuturor reuniunilor de lucru, sunt abordate domeniile de finanțare specifice, este discutat calendarul estimativ de lansare a apelurilor de proiecte, și sunt detaliate condițiile de accesare a fondurilor, inclusiv principalele criterii de eligibilitate și selecție a proiectelor.

Având în vedere că sesiunile de lucru sunt distincte, pentru reprezentanții Autorităților Publice Locale și ai instituțiilor publice din fiecare județ (pe de o parte) și pentru mediul de afaceri (pe de altă parte), în cadrul fiecărei întâlniri de lucru sunt prezentate toate sursele de finanțare disponibile, pentru o cât mai bună informare a potențialilor solicitanți de fonduri europene nerambursabile. Specific, pentru mediul public vor fi discutate rezultatele și impactul proiectelor finanțate prin Programul REGIO 2014-2020, care au ca termen de finalizare luna decembrie, precum și informații despre Programul Operațional Sănătate. Pentru mediul privat, sunt detaliate serviciile acordate gratuit de ADR Centru în cadrul rețelei Enterprise Europe Network, dar și detalii despre alte finanțări disponibile, în funcție de specificul publicului prezent la eveniment, pentru: inovare, competitivitate, formare profesională, dezvoltarea turismului, mobilitate și cooperare europeană în afaceri.