• Aproape 11,5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea educației preșcolare
  • Autoritatea de Management din cadrul ADR Centru a finalizat procesul de contractare a proiectelor aferente Interventiei 6.1.1: Învățământul antepreșcolar și preșcolar din cadrul Programului “Regiunea Centru”

Copiii din Regiunea Centru vor avea, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, condiții mult mai bune pentru a se integra în sistemul educațional modern! Până în luna august 2024 au fost semnate toate Contractele de finanțare, care s-au încadrat în alocarea bugetară aferentă Regiunii Centru pentru acest apel de proiecte, având o valoare totală de peste 100,6 milioane lei. Proiectele selectate în cadrul Interventiei 6.1.1: Învățământul antepreșcolar și preșcolar Prioritatea 6 a Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027 solicită spre finanțare nerambursabilă peste 57 milioane lei.

Prin aceste proiecte va crește gradul de participare la învățământul antepreșcolar și preșcolar din Regiunea Centru, aspect care contribuie la îmbunătățirea calității infrastructurii și a serviciilor educaționale, urmând să deservească inclusiv copiii din comunități defavorizate. Proiectele ce vizează construirea, reabilitarea și modernizarea clădirilor aferente creșelor și grădinițelor ce fac obiectul proiectelor finanțate cu fonduri europene au un rol important în viața comunităților.

Aceste finanțări în infrastructura de educație asigură condiții mai bune în aceste clădiri care nu respectă în totalitate acum normele pentru creșe și grădinițe. Mai mult prin aceste proiecte, pe lângă construire, modernizare și extindere se asigură dotarea instituțiilor de studiu cu mobilier adaptat la nevoile celor mici. Un alt aspect deloc de neglijat îl reprezintă faptul că vechile imobile nu sunt adaptate la nevoile persoanelor cu dizabilități, iar prin implementarea acestor proiecte copiii cu astfel de probleme vor fi integrați în procesul educațional”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În județul Harghita vor fi implementate în cadrul acestei intervenții două proiecte: ”Reabilitarea si dotarea Grădiniței Csalóka, comuna Ciumani” în valoare totală de peste 12,4 milioane lei și proiectul “Construirea unei creșe în Comuna Căpâlnița” în valoare totală de peste 11,6 milioane de lei. Astfel, clădiri noi și moderne cu săli de clasă adaptate celor mici, optime și pentru alte cursuri de formare cuprinzând mai multe locuri de pregătire și cu facilități numeroase pentru copiii din aceste comune, se vor realiza în urma implementării acestor proiecte.

În județul Mureș cu fonduri europene aferente acestei intervenții a PR Centru se vor implementa 4 proiecte: din care primul “Construire creșă în localitatea Daneș” reprezintă și prima cerere de finanțare contractată în cadrul PR Centru. Acest proiect, în valoare totală de peste 9,4 milioane lei, al cărui beneficiar este Parteneriatul format din UAT Comuna Daneș și Școala Gimnazială „Cornel Regman”, are ca scop construirea unei creșe în comuna Daneș. Același beneficiar va mai implementa un proiect în localitatea Seleuș, în valoare totală de peste 11,6 milioane lei, unde se va construi o grădiniță pentru copiii din localitate. Alte două proiecte vor fi finanțate în județ, unul în comuna Sâncraiu de Mureș, unde se va construi o creșă în valoare totală de aproape 9 milioane de lei, iar celălalt vizează construirea unei grădinițe în comuna Coroisânmartin, în valoare de peste 7,8 milioane lei.

Municipalitatea din Sibiu implementează un proiect cu o valoare totală de 25,7 milioane lei, iar din aceștia 8,54 milioane lei reprezintă asistență nerambursabilă (33%). Proiectul presupune realizarea unei construcții noi cu destinație de creșă și grădiniță la Școala Gimnazială nr. 12 Sibiu. 

Și județul Alba va beneficia de fonduri nerambursabile aferente acestei investiții, un proiect depus de Orașul Cugir, depășește cu puțin 13 milioane de lei și are ca obiectiv construirea unei grădinițe în localitatea Vinerea – Cugir, fiind selectat pentru finanțare.